Αναγνώστες

Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2016

Ο ΜΙΚΡΟΑΣΤΟς ΚΑΙ Ο ΑΛΛΟΣ -ZYGMUNT BAUMAN O πολιτισμός ως πράξη.(1973)



Yπαρχει ένας κοινωνικός τύπος (και όχι κοινωνική τάξη) προορισμένος από την κοινωνική τουθεση να είναι κύριος υποστηρικτής του δεξιού εξτρεμισμού.
Τον τύπο αυτόν από τον ΜΑΡΞ και έπειτα ονομάζουμε μικροαστό..
Για να θυμηθούμε τον Ρολαν Μπαρτ " ο μικροαστός είναι ανίκανος να φανταστεί τον Άλλο. Αν ο άλλος παρουσιαστεί μπροστά του ο μικροαστός τυφλώνεται τον αγνοεί και τον αρνιέται η τον μετατρέπει σε έτερον εγώ ...Κι αυτό γιατί ο Άλλος αποτελεί σκανδαλοπου επιβουλεύεται την ουσία του''..
Δεν υπάρχει χωρος για τον Άλλο στο κλειστό νοηματικό σύμπαν του μικροαστού επειδή η ουσία του είναι ο οικουμενικός, ακατάπαυστα και μονότονα επαναλαμβανόμενος αντικατοπτρισμός ενός και του αυτού υπαρκτικού πρότυπου: του Μέσου Όρου που εξυψώνεται στο απολυτό ύψος της Καθολικότητας.
Ο Τρόπος ύπαρξης του Μέσου Όρου είναι το γλοιώδες ' αποτελεί μάλιστα το πρότυπο του γλοιώδους.

ZYGMUNT  BAUMAN  O πολιτισμός  ως πράξη.(1973)μετάφραση Γιαννης  Σκαρπελος Εκδόσεις Πατάκη 1994   σ 197

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ο Θειος Ισιδωρος

Δεν καταλαβαινω γιατι "Ο μικροαστος δεν μπορει να φανταστεί τον άλλον", αντιθετως νομιζω ότι το χαρακτηριστικο του μικροαστου είναι ότι φαντασιώνεται τον εαυτο του σαν τον "άλλον", απλα αυτος «ο άλλος» συμβαινει να είναι ο αστος, τον οποιο και προσπαθει να μιμηθεί.

Επειδή όμως αυτος ( ο μικροαστος) είναι αυτος και ο άλλος (ο αστος) είναι ο άλλος, το αποτελεσμα του μιμητισμου του το περιγραφει με εναργεια η παλια μαφιοζικη παροιμια: "Το κορακι που μιμείται το γλαρο πνίγεται".

Βεβαια ο μικροαστος δεν μιμείται το γλαρο γιαυτο δεν πνίγεται, πνιγει όμως τους αλλους.
Ο μικροαστος είναι ο παριας της φεουδαρχικης περιοδου που ο καπιταλισμος τον κατεστησε συνδαιτυμόνα εκχωρώντας του ένα γεναιο κοματι από την πιττα της παραγωγης. Όταν ο καπιταλισμος περναει καποια κριση και το κοματι της πιττας μικραινει ο μικροαστος, που εχει μαθει στα λουσα και στα μπιχλιμπίδια, αρχιζει να τα στερείται, τοτε γινεται … αντισυστημικος και στρεφεται εναντιον του συστηματος που τον ανεδειξε, προσπαθωντας να το καταστρεψει: «-Αφου δεν εχω εγω τα δικα μου μπιχλιμπιδια δεν θα εχει κανενας μπιχλιμπιδια!!!», με αλλα λογια φτανει στο σημειο να γινει φασιστας καθως, μη εχωντας ολοκληρωθει κοινωνικα, η ανυπομονησια και η κακια υπαρχουν ως ενεργα στοιχεια στη φυση του.
Ο μικροαστος τείνει να γινει ο απολυτα κυριαρχος τυπος στις δυτικες (ευρωπαϊκες) κοινωνιες και είναι δυσκολο να τον μαζεψεις, αλλα ιδιαιτερα στη χωρα μας, η κατασταση εχει ξεφυγει από κάθε ελεγχο λογω της ανυπαρξιας αστικης ταξης, ιστορικα (βλεπε Γεωργιος Κονδύλης «Η καχεξια του αστικου στοιχειου στην νεοελληνικη κοινωνια και ιδεολογια», εκδοσεις «Θεμελιο») .

Επειδη όμως, ιδαιτερα τα τελευταια 40 χρονια η «αναπτυξη» στην Ελλαδα εγινε με δανεικά (και αφορουσε αποκλειστικα και μονο μια ακατασχετη καταναλωση περα από κάθε πραγματικη δυνατοτητα), ακομα και προϋπαρχουσα ισχνη παραγωγη εκμιδενιστηκε και –κατ’ επεκταση- μαζι της εξαφανιστηκε και όποιο ιχνος παραγωγικων δυναμεων και …εργατικης ταξης υπηρχε καθως μεσα από αλογιστες κρατικες παροχες μετατραπηκαν σε έναν μικροαστικο χυλό που επνιξε τα παντα στο περασμα του.

Αυτό ειχε σαν αποτελεσμα το κρατος να αλλωθει πληρως από την κοινωνια και να γινει λαφυρο στα χερια του μικροαστικου αυτού χυλού. Ετσι φτασαμε στο σημειο ο ιδιος ο προεδρος του ΣτΕ, ενός ανωτατου θεσμικου οργανου που η αποστολη του είναι να δικαζει το κρατος και να διαμορφωνει το κοινωνικο κλιμα με βαση το νομο, να αναβαλει τη συνεδριαση του ανωτατου δικαστηριου «λογω υπαρχοντος κλιματος» και χωρις να κραταει το παραμικρο προσχημα να δηλωνει ότι «Εμεις ως ΣτΕ αφουγκραζομαστε την κοινωνια»!!!

Η κυριαρχια του μικροαστικου στοιχειου γινεται κατανοητη και από το γεγονος ότι ενώ το κυβερνων κομμα (ΣΥΡΙΖΑ) ενώ διακυρισει ότι είναι αριστερο δεν ακολουθει κανενος ειδους αριστερη πολιτικη (θεωρητικη ή πρακτικη) αλλα το target group του είναι οι μικροαστοι, ο δε πυρινας της πολιτικης του είναι η κεφαλαιοποιηση της οργης τους (πυροδότηση της αντιμνημονιακης υστεριας κ.ο.κ.).

Αυτό βεβαια δεν είναι αποκλειστικο πολιτικο προνομιο του ΣΥΡΙΖΑ αφου το target group του το μοιραζεται αυτό με τους φασιστες, τους ακροδεξιους και κάθε ειδους εθνικιστικολαϊκιστικο μορφωμα.
Είναι περιτο να αναφερουμε ότι σε αυτή τη χωρα ακομα και τα υποτιθεμενα «αστικα κομματα» δεν εξυμνησαν και υπηρετησαν απλως τον «μεσαιο χωρο» αλλα εξεθρεψαν το τερας του μικροαστισμου μεσα από την λειτουργια του πελατειακου κρατους το οποιο τελικα (κρατος) και του παρεδωσαν (του τερατος).

Προκειται για μερικες σκεψεις που ισως βοηθησουν καποιον να αντιληφθει ποιος πραγματικα εριξε τη χωρα στα σκατα και να κατανοησει γιατι δεν μπορει να βγει από αυτά.

Νοσφεράτος είπε...

ευχαριστω Θειε

Η Δόξα των σιδηροδρόμων TONY JUDT

 TONY JUDT Η ΔΟΞΑ ΤΩΝ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΩΝ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΚΩΣΤΟΥΛΑ ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗ ΕΠΙΜΕΤΡΟ ΣΤΑΥΡΟΣ ΖΟΥΜΠΟΥΛΑΚΗΣ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΗΣ ΑΘΗΝΑ 2013 ...