Αναγνώστες

Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2011

∞ Α π ε ι ρ 8: Μυρμήγκι

∞ Α π ε ι ρ 8: Μυρμήγκι

Κατέγραψαν τη γλώσσα των μυρμηγκιών
Ερευνητές ανακάλυψαν τον τρόπο επικοινωνίας τους και πώς τον εκμεταλλεύεται μια πεταλούδα για να την κάνουν βασίλισσα!

Χρησιμοποιώντας προηγμένα συστήματα καταγραφής και ανάλυσης ήχου, επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης έκαναν δύο ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες ανακαλύψεις. Αρχικά διαπίστωσαν ότι τα μυρμήγκια επικοινωνούν μεταξύ τους μέσα στις φωλιές μέσω μιας γλώσσας που αποτελείται από ένα σύνολο ηχητικών σημάτων που παράγει το σώμα τους. Τα σήματα αυτά χρησιμοποιούν οι βασίλισσες για να δίνουν εντολές και οδηγίες στους εργάτες. Εκαναν όμως και μια δεύτερη και σίγουρα πιο εντυπωσιακή ανακάλυψη. Διαπίστωσαν ότι ορισμένα από τα είδη τα οποία διατηρούν παρασιτική σχέση με τα μυρμήγκια (π.χ. έντομα) μπορούν και τα ξεγελούν μετατρέποντάς τα σε υπηρέτες τους. Οι επιστήμονες έχουν υπολογίσει ότι υπάρχουν περί τα δέκα χιλιάδες όντα που έχουν παρασιτική σχέση με τα μυρμήγκια. Ενα από αυτά είναι η μεγάλη πεταλούδα Μaculina rebeli που δεν μεγαλώνει η ίδια τα μικρά της αλλά τα αφήνει να μεγαλώσουν παρασιτικά. Η πεταλούδα αυτή αφήνει τις κάμπιες της κοντά σε φωλιές μυρμηγκιών. Οι κάμπιες απελευθερώνουν ένα άρωμα ίδιο με αυτό που απελευθερώνουν οι βασίλισσες των μυρμηγκιών. Ετσι οι εργάτες ξεγελιούνται και μεταφέρουν τις κάμπιες στις φωλιές, τις τρέφουν και τις φροντίζουν σαν βασίλισσες. Ως γνωστόν, όταν υπάρχει κάποια κρίση (έλλειψη τροφής, επίθεση κ.ά.) οι εργάτες αφήνουν νηστικά ή απροστάτευτα τα δικά τους μικρά προκειμένου να θρέψουν ή να προστατέψουν τις βασίλισσες. Εχοντας ξεγελαστεί από τις κάμπιες της πεταλούδας, την ίδια συμπεριφορά έχουν και σε αυτές διατρέφοντάς τις και προστατεύοντάς τις και σε περιόδους κρίσης. Ετσι οι κάμπιες του συγκεκριμένου είδους πεταλούδας μεγαλώνουν σε ένα απόλυτα ασφαλές περιβάλλον μακριά από κάθε κίνδυνο.


Το ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι ότι οι ερευνητές διαπίστωσαν πως οι εργάτες ξεγελιούνται σε τέτοιον βαθμό από τις κάμπιες που δεν διστάζουν να επιτεθούν ακόμη και στις πραγματικές βασίλισσές τους. Οι ερευνητές τοποθέτησαν στον ίδιο χώρο βασίλισσες και κάμπιες. Οι βασίλισσες αναγνώριζαν αμέσως τις κάμπιες και άρχισαν να επιτίθενται σε αυτές. Προς έκπληξη των ερευνητών, οι εργάτες προστάτευσαν τις κάμπιες επιτιθέμενοι στις βασίλισσες!


© Τhe Τimes, 2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΗΓΑΔΑΚΙΑ

ΠΗΓΑΔΑΚΙΑ  Οι νέοι ίσως δεν μπορούν να κατανοήσουν ότι αυτά που λέμε τώρα Άυλα στο facebook στη δεκαετία του 70 τα λέγαμε εν σώματι στα πηγ...