Αναγνώστες

Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011

Οι καταθέτες επιστρέφουν τις αποταμιεύσεις τους στις τράπεζες αναδημοσιευση απο in.gr

Οι καταθέτες επιστρέφουν τις αποταμιεύσεις τους στις τράπεζες


  (

Αθήνα
Περισσότερο ασφαλείς αισθάνονται πλέον οι μικροκαταθέτες, με αποτέλεσμα να επιστρέφουν στις τράπεζες τις αποταμιεύσεις, που είχαν «σηκώσει» και είχαν κρύψει σε απίθανα μέρη των σπιτιών τους.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τραπεζικών στελεχών, που επικαλείται η εφημερίδα Τα Νέα, μέσα σε δύο ημέρες στις τράπεζες έχει κατατεθεί εκ νέου περίπου μισό δισεκατομμύριο ευρώ.

Εκτιμάται πως πρόκειται κυρίως για ποσά που κρατούσαν στο σπίτι τους όσοι είχαν πιστέψει τα καταστροφολογικά σενάρια περί στάσης πληρωμών ή ακόμα και επιστροφής στη δραχμή, τα οποία αναφύονταν με κάθε ευκαιρία πριν από τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής.
Ωστόσο, το κλίμα μετά τη Σύνοδο είναι διαφορετικό.

Από την περασμένη Παρασκευή, μετά τις κατηγορηματικές διαβεβαιώσεις των κορυφαίων τις Ευρώπης για την ασφάλεια του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και τις προτροπές του υπουργού Οικονομικών Ευάγγ. Βενιζέλου («φέρτε πίσω τα λεφτά στις τράπεζες, είναι ίσως οι πιο ασφαλείς της Ευρώπης», είπε) σταμάτησαν οι εκροές καταθέσεων και στη συνέχεια η εικόνα άρχισε να αντιστρέφεται.

Τραπεζικό στέλεχος δήλωσε στην εφημερίδα: «Έχει αλλάξει η ψυχολογία και από τη Δευτέρα καταγράφονται καταθέσεις της τάξεως των 200 - 250 εκατ. ευρώ την ημέρα. Είναι ένα καλό πρώτο βήμα, που δείχνει ότι αποκαθίσταται σταδιακά η εμπιστοσύνη των καταθετών στις ελληνικές τράπεζες».

Βέβαια, τα πραγματικά μεγάλα ποσά που έχουν βγει στο εξωτερικό δεν φαίνεται να έχουν βρει ακόμα τον δρόμο της επιστροφής, αλλά στο υπουργείο Οικονομικών ευελπιστούν ότι και αυτό δεν θα αργήσει να γίνει, ιδίως εφόσον ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με τη φορολογική μεταχείρισή τους.

Το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει το ενδεχόμενο να επιβληθεί φόρος 10% - 15% επί του κεφαλαίου για όσους έχουν τα χρήματά τους σε τράπεζες του εξωτερικού εφόσον οι κάτοχοί τους θέλουν να αποφύγουν περιπέτειες με την Εφορία. Σε αντίθετη περίπτωση, θα γίνονται έλεγχοι που θα αφορούν το νόμιμο της κατοχής των κεφαλαίων, με πόθεν έσχες, αλλά και το κατά πόσον έχουν δηλωθεί και φορολογηθεί οι τόκοι των καταθέσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η Δόξα των σιδηροδρόμων TONY JUDT

 TONY JUDT Η ΔΟΞΑ ΤΩΝ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΩΝ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΚΩΣΤΟΥΛΑ ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗ ΕΠΙΜΕΤΡΟ ΣΤΑΥΡΟΣ ΖΟΥΜΠΟΥΛΑΚΗΣ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΗΣ ΑΘΗΝΑ 2013 ...