Αναγνώστες

Παρασκευή 10 Ιουνίου 2011

Το δίλημμα της Αγκελα Μέρκελ: θα σώσει το ευρώ ή το κόμμα της; Των Νικου Xρυσολωρα και Ξενιας Kουναλακη(αναδημοσιευση απο ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)

Το δίλημμα της Αγκελα Μέρκελ: θα σώσει το ευρώ ή το κόμμα της;
Των Νικου Xρυσολωρα και Ξενιας Kουναλακη
«Ελληνικές τραγωδίες έχουμε κι εμείς». Αυτό είναι το σλόγκαν γερμανικού διαδικτυακού βιβλιοπωλείου. Η αλήθεια είναι ότι από χθες η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ βιώνει το δικό της, αρχαιοελληνικών διαστάσεων, δράμα, παρόμοιο με αυτό που ζει τις τελευταίες μέρες ο Γ. Παπανδρέου. Eπί 48 ώρες οι βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού θα βομβαρδίζουν τη Μέρκελ και τον υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, με ερωτήματα για τη βοήθεια προς την Ελλάδα και το ευρώ. Ποια είναι η στρατηγική από εδώ και πέρα; Πόσα πρόσθετα δισεκατομμύρια ευρώ θα χρειαστούν; Εξήντα ή εκατό, όπως έγραψε το Spiegel στο τελευταίο τεύχος του; Καταβάλλει τις απαραίτητες προσπάθειες η ελληνική κυβέρνηση; Το πρακτορείο Μπλούμπεργκ περιγράφει το δίλημμα της Μέρκελ ως εξής: είτε θα σώσει το ευρώ είτε θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές.
Το φθινόπωρο
Το κυβερνητικό στρατόπεδο έχει, σύμφωνα με το Spiegel, πλειοψηφία 19 βουλευτών στο Μπούντεσταγκ. Από αυτούς οι 15 που ανήκουν στο Κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) απορρίπτουν κατηγορηματικά την προοπτική νέας βοήθειας προς την Ελλάδα και υιοθετούν την προτροπή του αρμόδιου βουλευτή τους, Φρανκ Σέφλερ, προς την Αθήνα να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη για να σώσει το ευρώ. Οταν το φθινόπωρο κληθεί το σώμα να ψηφίσει υπέρ ή κατά της διάσωσης, είναι πιθανό να μη σημειωθεί η διαφαινόμενη ανταρσία και να επικρατήσει η κομματική πειθαρχία. Ως τότε όμως η Μέρκελ θα πρέπει να αγωνιά εξίσου με τον Ελληνα πρωθυπουργό. Ενδεχόμενη εξάρτησή της από τις ψήφους της αντιπολίτευσης θα συνιστούσε ταπεινωτική κοινοβουλευτική ήττα και έμμεση πρόταση μομφής για την κυβέρνησή της.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να αναγνωσθεί η χθεσινή επιστολή Σόιμπλε, η οποία προτείνει ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων που έχουν ιδιώτες επενδυτές με νέα ομόλογα επταετούς διάρκειας και έχει ως βασικό αποδέκτη το γερμανικό ακροατήριο.
Χωρίς ένα πρόσθετο πρόγραμμα βοήθειας απειλείται «η πρώτη άτακτη πτώχευση χώρας-μέλους της Ευρωζώνης», προειδοποιεί ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών. Οπως είχε συμβεί τον περασμένο μήνα με τη διαρροή ενός non paper στο Spiegel, στο οποίο περιγράφονταν με ζοφερά χρώματα οι επιπτώσεις μιας εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, έτσι και με την επιστολή αυτή ο Σόιμπλε προσπαθεί πάνω από όλα να πείσει τους συμπατριώτες του για την κρισιμότητα της κατάστασης.
Η δε αναφορά του στον δίκαιο επιμερισμό των βαρών μέσα από τη συμμετοχή ιδιωτών στο bonds swap στοχεύει ακριβώς να καθησυχάσει τους Γερμανούς φορολογουμένους πως δεν θα κληθούν μόνοι τους να πληρώσουν την ακριβή «νύφη». Στην πρόταση Σόιμπλε πάντως αντιτίθενται τόσο η ΕΚΤ όσο και η Γαλλία, η οποία διεμήνυσε χθες διά του υπουργού Προϋπολογισμού, Φρανσουά Μπαρουάν, ότι η Γαλλία είναι κατά της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.
Οι εικόνες και οι δηλώσεις που φτάνουν από την Ελλάδα δεν βοηθούν στη μεταστροφή της γερμανικής κοινής γνώμης. Η φωτογραφία «Αγανακτισμένων» του Συντάγματος με φραπέ και τσιγάρο στο χέρι, να μουντζώνουν το Κοινοβούλιο με φόντο μια ευρωπαϊκή σημαία με τον αγκυλωτό σταυρό, δημοσιεύτηκαν στο Spiegel, αλλά και την ταμπλόιντ Bild υπό τον τίτλο «Γελοιοποιούν την Ευρώπη και παρ’ όλα αυτά παίρνουν δισ!». Αλγεινές εντυπώσεις προκάλεσε εξάλλου η πρόσφατη παραδοχή της υπουργού Εργασίας, Λούκας Κατσέλη, ότι 9.000 χιλιάδες υπεραιωνόβιοι συνταξιούχοι λαμβάνουν συντάξεις ενδεχομένως και μετά θάνατον... «Σύνταξη μέχρι τον βαθύ... θάνατο» ήταν το σκωπτικό σχόλιο της Welt.
Προς αποφυγή
Στο μεταξύ, τη μεγαλύτερη σπουδή για να αποφύγουν την ταύτιση με τη χώρα μας την επιδεικνύουν οι ευάλωτες οικονομίες του ευρωπαϊκού Νότου, κυρίως η Ισπανία και η Ιταλία. Μάλιστα, πριν από λίγες εβδομάδες, ο σοσιαλιστής Ισπανός πρωθυπουργός, Χοσέ Θαπατέρο, έφτασε στο σημείο να αναβάλει προγραμματισμένη παρουσία του σε συνδιάσκεψη για την «προοδευτική διακυβέρνηση» στο Οσλο, προκειμένου να μη δημιουργηθούν αρνητικοί συνειρμοί από ενδεχόμενη φωτογράφησή του μαζί με τον Ελληνα ομόλογό του Γ. Παπανδρέου, ο οποίος επίσης παρέστη ως ομιλητής στη συγκεκριμένη εκδήλωση. Επισήμως, βέβαια, η Μαδρίτη επικαλέστηκε ανειλημμένες υποχρεώσεις του κ. Θαπατέρο, αλλά πηγές από την Ισπανία επιβεβαίωσαν στην «Κ» ότι ο πραγματικός λόγος της αναβολής του ταξιδιού ήταν αυτός που μόλις προαναφέρθηκε.
H «μυστική» σύσκεψη
Εξάλλου, στην περίφημη πλέον «μυστική» σύσκεψη του Λουξεμβούργου, ο Ελληνας υπουργός Oικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου είχε δεχθεί εντονότατες επικρίσεις από τους ομολόγους του της Ισπανίας και της Ιταλίας, για την αποτυχία της κυβέρνησης της Αθήνας να επιτύχει τους στόχους του Μνημόνιου και να προωθήσει τις αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. «Θα μας πάρετε στον λαιμό σας» φέρονται να είπαν, ούτε λίγο ούτε πολύ, οι δύο αξιωματούχοι στον κ. Παπακωνσταντίνου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ακόμη μεγαλύτερη δυσπιστία για τις προοπτικές του ελληνικού προγράμματος φαίνεται να επικρατεί στη Ρώμη, καθώς η σύνδεση των εγγυήσεων για το νέο δάνειο που ζητεί η Ελλάδα από τους εταίρους της με τις αποκρατικοποιήσεις είναι πιθανότατα ιταλικής εμπνεύσεως σχέδιο.
Ανάλογες προσπάθειες διαχωρισμού της θέσης της από την Ελλάδα κατέβαλε στο παρελθόν και η Πορτογαλία, χωρίς όμως επιτυχία, όπως τουλάχιστον προκύπτει εκ του αποτελέσματος. Πάντως, ακόμη και προχθές ο νέος πρωθυπουργός που προέκυψε από τις εκλογές, Πέδρο Πάσος Κοέλιο, δήλωσε στη γαλλική εφημερίδα Les Echos: «Ελπίζω ότι οι πράξεις μας, περισσότερο από τα λόγια μας, θα κάνουν τη διαφορά ανάμεσα στην Πορτογαλία και την Ελλάδα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Έρωτας του Προυστ: Σουάν , Οντέτ

 OCTAVIO PAZ Η ΔΙΠΛΗ ΦΛΟΓΑ Έρωτας και ερωτισμός( 1993)  Μετάφραση ΣΑΡΑ ΜΠΕΝΒΕΝΙΣΤΕ,  ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΑΔΗΜΑ ΕΞΑΝΤΑΣ-ΝΗΜΑΤΑ 1996  Σελ ,58 ,59 ,60   Ο...