Αναγνώστες

Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2010

Έσωσε την Κορώνεια ο Ψωμιάδης!www.ecology-salonika.org

Έσωσε την Κορώνεια ο Ψωμιάδης!


Ένα χειροκρότημα και… μερικές απορίες
Μετά από τα 9 ερωτήματα (για την ακρίβεια 8 από τα οποία το ένα επαναλαμβάνεται δύο φορές) που μας απηύθυνε ο Παναγιώτης Ψωμιάδης για την Κορώνεια, είναι ώρα να ομολογήσουμε την αλήθεια:
  • Ναι, από τότε που ανέλαβε ο Παναγιώτης νομάρχης, τα πουλιά επέστρεψαν στη λίμνη!
  • Ναι, από τότε που ανέλαβε ο Παναγιώτης νομάρχης, τα ψάρια επέστρεψαν στη λίμνη!
  • Ναι, από τότε που ανέλαβε ο Παναγιώτης νομάρχης, ξανακάνουμε κωπηλασία στη λίμνη!
  • Ναι, από τότε που ανέλαβε ο Παναγιώτης νομάρχης, κάνουμε και χειμερινή κολύμβηση στη λίμνη!
  • Ναι, από τότε που ανέλαβε ο Παναγιώτης νομάρχης, η λίμνη ήλθε πιο κοντά στα Διαβατά!
Οι απαντήσεις (και η ερμηνεία τους) στα ερωτήματα βρίσκονται μία προς μια παρακάτω. Εμείς προτιμάμε να είμαστε σοβαροί και να μιλάμε με στοιχεία στα χέρια…

Οι απορίες… (και οι αντιφάσεις)
Στο 1ο θεωρούμενο ως ψέμα:
Εμείς είπαμε: «Μέχρι σήμερα δεν έχει εκτελεστεί καμία πληρωμή από ευρωπαϊκά κονδύλια».
Ο Ψωμιάδης απάντησε: «Η ΝΑΘ έχει απορροφήσει 7.500.000 ευρώ και ολοκλήρωσε 4 έργα, 2 εκκρεμούν στο ΣτΕ, ένα είναι σε ποσοστό υλοποίησης 95%».
Πρόσφατα είχε πει: «Επτάμιση εκατ. ευρώ έχουν ήδη απορροφηθεί από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων λόγω των έργων που έχει κάνει η Νομαρχία μας».
Δηλαδή, ευρωπαϊκά κονδύλια: 0
Στο 2ο θεωρούμενο ως ψέμα:
Εμείς λέμε: «Κρίθηκαν ανεπαρκείς οι ελληνικές απαντήσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή….»
Ο Ψωμιάδης απαντά: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέτασε στις 29/9/10 το αίτημα χρονικής παράτασης του έργου μέχρι το 2011».
Δηλαδή: Αν είχαν κριθεί επαρκείς οι απαντήσεις και είχαν προχωρήσει σωστά τα έργα, γιατί να ζητηθεί παράταση;
Στο 3ο θεωρούμενο ως ψέμα:
Εμείς λέμε: «Το πόρισμα των Επιθεωρητών ζητά ποινικές και πειθαρχικές διώξεις….»
Ο Ψωμιάδης απαντά: «Οι επιθεωρητές κάνουν 3 προτάσεις για τον τρόπο ελέγχου της ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων και τη χρονική επίδοση αποφάσεων επιβολής προστίμου».
«Προτάσεις», το λέμε τώρα; Η έκθεση των Επιθεωρητών διαβιβάστηκε στη Γ.Γ. Περιφέρειας για την άσκηση των πειθαρχικών διώξεων που προβλέπονται στο άρθρο 72 του Π.Δ. 30/96 (κλήση σε απολογία, καθαίρεση από τα καθήκοντα του Νομάρχη κ.τ.λ.). Επίσης, διαβιβάστηκε στον Εισαγγελέα και ζητείται ο πειθαρχικός και ποινικός έλεγχος αιρετών (Νομάρχη, Αντινομάρχη κτλ) και υπαλλήλων της Νομαρχίας.
Στο 4ο θεωρούμενο ως ψέμα:
Εμείς λέμε: «Το νερό είναι λιγοστό και δεν πρέπει να ξεπερνά τα 40 εκ.»
Ο Ψωμιάδης απαντά: «Η στάθμη σήμερα είναι 1,5 μέτρο στη λίμνη και στον υπόγειο υδροφορέα 1,20-1,50».
Η Καθηγήτρια στο Τμ. Βιολογίας του ΑΠΘ κ. Μ. Μουστάκα, που χρόνια τώρα ερευνά τη λίμνη, βεβαιώνει πως «η Κορώνεια σήμερα είναι ένα βούρκος με βάθος λιγότερο από 40 εκατοστά και με κυριαρχία των γνωστών τοξικών κυανοβακτήριων» («Ελευθεροτυπία», 16.10.2010).
Στο 5ο θεωρούμενο ως ψέμα:
Εμείς λέμε: «Η Νομαρχία είχε την επίβλεψη και το συντονισμό του συνολικού έργου».
Ο Ψωμιάδης απαντά: «Η Νομαρχία είναι υπεύθυνη και έχει τον συντονισμό των 7 υποέργων του Ταμείου Συνοχής ΚΑΙ ΜΟΝΟ».
Δηλαδή: Δεν πρόκειται για «έργο Ψωμιάδη», όπως πρόβαλε από την αρχή ο νομάρχης; Λογικό, αφού η αποτυχία δεν έχει πατεράδες! Αλλά αποσιωπά το ότι η σύμβαση με το Ταμείο Συνοχής είναι η ραχοκοκαλιά του έργου.

Στο 6ο θεωρούμενο ως διπλό ψέμα:
Εμείς λέμε: «Η εκτροπή δύο τοπικών χειμάρρων οι οποίοι αντί να καταλήγουν στη Βόλβη, να καταλήγουν στην Κορώνεια…είχε τουλάχιστον αμφιλεγόμενα αποτελέσματα».
Ο Ψωμιάδης απαντά: «Έχουμε σήμερα πάνω από 1,5 μ. νερό αν και περάσαμε, τους καλοκαιρινούς μήνες, μια πλήρη αρδευτική περίοδο που οι αγρότες πότιζαν κανονικά τα χωράφια τους.».
Δηλαδή δεν τηρήθηκε η ΜΠΕ και δεν εισακούσθηκε ο Διευθυντής Προγραμματισμού της Νομαρχίας, που έλεγαν ότι η κατασκευή του βαθέος ενδιαιτήματος και του αναχώματος θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί πριν την έναρξη λειτουργίας της εκτροπής. Αλλιώς, και χωρίς την εξυγίανση της λίμνης, μεταβάλλεται σε παγίδα θανάτου για τα πουλιά. Αφήστε που ομολογεί ότι δεν έκανε καμιά παρέμβαση στο πότισμα και τις γεωτρήσεις.

Στο 7ο θεωρούμενο ως ψέμα:
Σε αυτό δεν απαντάμε, γιατί ο νομάρχης μπερδεύτηκε και επανέλαβε το τρίτο ψέμα. Προφανώς οι Επιθεωρητές του φέρνουν άγχος.

Στο 8ο θεωρούμενο ως ψέμα:
Εμείς λέμε: «Το 2004-2008 δεν επέβαλε κανένα πρόστιμο για περιβαλλοντικές παραβάσεις» και στην απάντηση:
Ο Ψωμιάδης απαντά: «Η Νομαρχία επέβαλε πρόστιμα 258,000 ευρώ σε 16 επιχειρήσεις από 8/4/2008 έως 23/3/2009».
Δηλαδή από το 2004 και μέχρι τις 8/4/2008 δεν επιβλήθηκε κανένα πρόστιμο! Και οι Επιθεωρητές ζητούν ευθύνες ακριβώς γιατί πολλά πρόστιμα μειώθηκαν σημαντικά. Θυμίζουμε ότι για μείωση προστίμων ο Π. Ψωμιάδης έφαγε ήδη ένα χρόνο φυλακή.
Στο 9ο θεωρούμενο ως ψέμα:
Εμείς λέμε: «Δε συγκρότησε τα προβλεπόμενα κλιμάκια ελέγχου περιβάλλοντος (ΚΕΠΕ)»
Ο Ψωμιάδης απαντά: «Η ευθύνη συγκρότησης κοινών κλιμακίων ελέγχου σύμφωνα με το νόμο 1650/86 ειδικά για τη Θεσσαλονίκη δεν είναι της ΝΑΘ αλλά του Οργανισμού Ρυθμιστικού (ΟΡΘΕ).
Δηλαδή, όντως δεν συγκροτήθηκαν τα προβλεπόμενα κλιμάκια, τη συγκρότηση των οποίων «ξεχνά» ότι σύμφωνα με τη νομοθεσία έπρεπε να υπογράψει ο ίδιος……
«Πρακτικώς», δήλωσε ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας Μιχάλης Τρεμόπουλος, «ο Π. Ψωμιάδης απάντησε για να μας επιβεβαιώσει. Τον ευχαριστούμε, αρκεί να μην ξόδεψε τζάμπα χαρτί και τα άσφαιρα πυρά να τα έχει στείλει μόνο ηλεκτρονικά…»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΗΓΑΔΑΚΙΑ

ΠΗΓΑΔΑΚΙΑ  Οι νέοι ίσως δεν μπορούν να κατανοήσουν ότι αυτά που λέμε τώρα Άυλα στο facebook στη δεκαετία του 70 τα λέγαμε εν σώματι στα πηγ...