Αναγνώστες

Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

Λερναία εθνικιστική παραφροσύνη απο το Μπλογκ Αφορμη ( και απο τον Νίκο Σαραντακο)

Λερναία εθνικιστική παραφροσύνη

 πριν από κάποιες μέρες έλαβα ένα mail με θέμα «Ελληνική γλώσσα» και ένα επισυναπτόμενο αρχείο με τίτλο «Ενδιαφέρον». Ανοίγοντας το αρχείο βρέθηκα μπροστά σ’ ένα κείμενο που μιλούσε για την ανωτερότητα της ελληνικής γλώσσας έναντι των υπολοίπων και για την αναγνώρισή της ως της μοναδικής γλώσσας που μπορεί να απελευθερώσει τις δυνατότητες των ηλεκτρονικών υπολογιστών! «Ενημερώθηκα» για το Hellenic Quest που είναι:

«[ ...] ένα πρόγραμμα ηλεκτρονικής εκμάθησης της Ελληνικής που το CNN άρχισε να διανέμει παγκοσμίως και προορίζεται σε πρώτο στάδιο για τους αγγλόφωνους και ισπανόφωνους. Η μέθοδος διδασκαλίας συνίσταται στην προβολή πληροφοριών στην οθόνη του Η/Υ με ταυτόχρονη μετάδοση ήχου και κινούμενης εικόνας.
[…]
Το πρόγραμμα παράγεται από τη μεγάλη εταιρία Η/Υ Apple, o Πρόεδρος της οποίας Τζον Σκάλι είπε σχετικά: “Αποφασίσαμε να προωθήσουμε το πρόγραμμα εκμάθησης της Ελληνικής, επειδή η κοινωνία μας χρειάζεται ένα εργαλείο που θα της επιτρέψει ν’ αναπτύξει τη δημιουργικότητά της, να εισαγάγει καινούριες ιδέες και θα της προσφέρει γνώσεις περισσότερες απ’ όσες ο άνθρωπος μπορούσε ως τώρα να καλύψει”
[…]
Άγγλοι επιχειρηματίες “…προτρέπουν τα ανώτερα στελέχη να μάθουν Αρχαία Ελληνικά επειδή αυτά περιέχουν μια ξεχωριστή σημασία για τους τομείς οργανώσεως και διαχειρίσεως επιχειρήσεων. Σε αυτό το συμπέρασμα ήδη οδηγήθηκαν μετά από διαπιστώσεις Βρετανών ειδικών ότι η Ελληνική γλώσσα ενισχύει τη λογική και τονώνει τις ηγετικές ικανότητες”.
[…]
Η ανωτερότητα της ελληνικής γλώσσας αποδεικνύεται από τα “ενενήντα εκατομμύρια λεκτικούς τύπους της ελληνικής γλώσσας έναντι 9 εκατομμυρίων της λατινικής” και της πρότασης “…Ισπανών ευρωβουλευτών για καθιέρωση της Ελληνικής γλώσσας ως επίσημης της Ε.Ε.”».
Το κείμενο αυτό κυκλοφορεί εδώ και μια δεκαετία στο διαδίκτυο και είναι αρκετά διαδεδομένο σε κάθε λογής εθνικιστικά site (νεολαία ΛΑΟΣ κ.λπ.). Η πηγή του κειμένου είναι το βιβλίο «Ινδοευρωπαίοι ή Αιγαίοι» του χουντικού «διανοούμενου» Γ. Γεωργαλά. Μάλιστα έχει ονομαστεί «Λερναίο κείμενο», επειδή όσο και να το ανασκευάζει κανείς όλο και ξεφυτρώνει σε διάφορες παραλλαγές. Ο Ν. Σαραντάκος το έχει ξετινάξει λέξη προς λέξη:
«Με άλλα λόγια, το κείμενο για το Hellenic Quest είναι μια αρμαθιά από χοντρά ψέματα και ανακρίβειες: κανένα πρόγραμμα δεν υπάρχει με το όνομα αυτό, καμιά σχέση δεν έχει η εταιρεία Apple ή το CNN με την εκμάθηση των ελληνικών, κανείς Άγγλος επιχειρηματίας δεν προτρέπει τα στελέχη της εταιρείας του να μάθουν αρχαία, η καταγραμμένη αρχαία ελληνική γλώσσα δεν έχει 90 εκατομμύρια λεκτικούς τύπους αλλά σκάρτο ενάμισι εκατομμύριο, δεν έχει 6 εκατομμύρια λέξεις αλλά κάπου 150 χιλιάδες, η ελληνική γλώσσα δεν έχει πρωτογένεια και δεν είναι νοηματική ούτε μοναδική, ούτε έχει κάτι το ιδιαίτερο που την κάνει κατάλληλη για γλώσσα των υπολογιστών νέας γενεάς, οι Ισπανοί ευρωβουλευτές δεν ζήτησαν να καθιερωθεί η αρχαία ελληνική ως η επίσημη γλώσσα της Ε.Ε.».
Στην αρχή γέλασα με τα σοβινιστικά επιχειρήματα του κειμένου που άφηναν εμφανή σημάδια για την εγκυρότητα και το αληθές των γεγονότων που επικαλούταν. Μετά όμως από αυτή την πρώτη αντίδραση αποφάσισα να ψάξω λίγο περισσότερο για την πηγή αυτού του κειμένου και να γράψω σχετικά με αυτό, για δύο κυρίως λόγους.
Πρώτον γιατί τον τελευταίο καιρό, εν μέσω των εξελίξεων στην οικονομία, και λόγω αυτών, έχουμε μια νέα έξαρση των πατριωτικών συνθημάτων για την «επίθεση που δεχόμαστε ως έθνος». Θα πρέπει να «δείξουμε τον πατριωτισμό μας» απέναντι στους «κερδοσκόπους Φράγκους» που θέλουν να μας αφανίσουν σαν έθνος. Όπως δηλώνει ο Ε. Βενιζέλος, τη «λύση θα τη δώσουν οι Έλληνες», ενώ ο Λοβέρδος διατείνεται ότι με το νέο ασφαλιστικό «αισθάνομαι πατριώτης»!! Η «Ελλάς καταρρέει ως οικονομία, ως χώρα, ως κοινωνία, ως έθνος, ως αξιοπρέπεια και ως πανανθρώπινο σύμβολο» σιγοντάρουν οι φασίστες. Πρέπει να πειστούμε λοιπόν ότι όλοι μαζί είμαστε υπεύθυνοι για την οικονομική κατάσταση, ότι τα μέτρα δεν παίρνονται για τη σωτηρία της αστικής τάξης αλλά για τη σωτηρία του «έθνους», που όταν χρειάζεται μεγαλουργεί αρκεί να είναι ενωμένο. Σε αυτά τα πλαίσια εντάσσονται οι… ενέσεις πατριωτισμού του είδους που έχει και το κείμενο του mail που έλαβα. Για να αποδειχτεί για  πολλοστή φορά ότι το γελοίο και το παρανοϊκό συνοδεύουν πάντοτε τον εθνικισμό.
Και δεύτερον (εξίσου ανησυχητικό) γιατί η αποστολέας του mail είναι μια ειδική σύμβουλος της υφυπουργού Παιδείας Ε. Χριστοφιλοπούλου. Και το ερώτημα είναι πως είναι δυνατόν στελέχη του υπουργείου, υπεύθυνα για τη χάραξη πολιτικής για την παιδεία, να μην μπορούν να ξεχωρίσουν τη φαιδρότητα και το σοβινισμό ενός τέτοιου κειμένου και να μην μπαίνουν καν στον κόπο να ελέγξουν την εγκυρότητα των επιχειρημάτων (θα αρκούσε μια απλή αναζήτηση στο internet).
Η αναπαραγωγή ενός τέτοιου κειμένου ενδεχομένως να σημαίνει ότι κάποιος είναι εντελώς χαζός για να πιστεύει τέτοια επιχειρήματα. Αλλά αυτή θα ήταν η πιο ανώδυνη εξήγηση. Δυστυχώς η αλήθεια είναι ότι αν κάποιος έχει διαποτιστεί από τις ελληναράδικες – φασιστικές αντιλήψεις μπορεί να πιστεύει οποιοδήποτε σοβινιστικό κείμενο κυκλοφορεί στο διαδίκτυο, όσο γελοίο και αν είναι.
Δεν γνωρίζουν μάλιστα στο υπουργείο παιδείας ότι την ίδια γκάφα είχε επαναλάβει ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, που σαν υπουργός παιδείας της κυβέρνησης Καραμανλή είχε αναπαράγει τα επιχειρήματα του παραπάνω κειμένου σε δημόσια ομιλία του το 2008, αναγκάζοντας την «Καθημερινή» να του απαντήσει με άρθρο που είχε τίτλο «Το εθνικιστικό «σκονάκι» του υπουργού Παιδείας».
Φαίνεται λοιπόν ότι εκεί στο υπουργείο παιδείας παρ’ όλες τις αλλαγές στα ονόματα του υπουργείου και στα πρόσωπα, συνεχίζει να «καίει άσβεστη η φλόγα του “Δαυλού”».
Άντε με το καλό να μοιράσετε στις σχολικές βιβλιοθήκες και τα βιβλία του Λιακόπουλου, γιατί όπως τελειώνει και το mail που έλαβα: «Διαδώστε το. Όχι για λόγους σοβινιστικούς, μα για να μαθαίνουμε σιγά-σιγά την αλήθεια»!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η Δόξα των σιδηροδρόμων TONY JUDT

 TONY JUDT Η ΔΟΞΑ ΤΩΝ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΩΝ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΚΩΣΤΟΥΛΑ ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗ ΕΠΙΜΕΤΡΟ ΣΤΑΥΡΟΣ ΖΟΥΜΠΟΥΛΑΚΗΣ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΗΣ ΑΘΗΝΑ 2013 ...