Αναγνώστες

Δευτέρα 24 Μαρτίου 2014

O Zizek για τις Περσονες στο διαδικτυο



''Στον μεταμοντέρνο κόσμο, αυτό που λάμπει θριαμβευτικά είναι η μάσκα· εδώ ο Ζίζεκ έχει πολλά να πει: «...εξαφανίζεται ακριβώς η αντίληψη τηςς ίδιας της επιδερμίδας του σώματός μας:

Φοράμε προσωπεία τα οποία μπορούν να αντικατασταθούν, και αυτό που βρίσκεται κάτωθεν του τεχνητού αντικαταστάσιμου προσωπείου δεν είναι πλέον η ίδια η επιδερμίδα του σώματος, αλλά η τρομακτική ωμή σάρκα βρίθουσα αίματος και μυών.



"Εγώ" δεν είμαι πλέον το πρόσωπο που ο καθένας μπορεί να δει: το πρόσωπό μου είναι ένα πρόσωπο που μπορώ να βγάλω».



Ετσι, η περίφημη διαδικτυακή διάδραση δεν αφορά παρά μια εκτεταμένη προσπάθεια επιβολής υποκριτικών μεθόδων.

Οντες ανώνυμοι, α-πρόσωποι, οι χρήστες δεν εννοούν να καταλάβουν ότι σερφάροντας τη δίχως έρμα ταυτότητά τους, αργά ή γρήγορα θα βυθιστούν στην πλαστότητα του εικονικού ωκεανού τους.


«Μήπως τελικώς η εκπομπή "Μεγάλος Αδελφός" απλώς καθιστά εμφανή αυτή την καθολική δομή;» αναρωτιέται ο Ζίζεκ, «με άλλα λόγια, μήπως στην "αληθινή ζωή" μας πάντα υποδυόμαστε έναν ρόλο - δεν είμαστε αυτό που είμαστε, αλλά υποδυόμαστε τον εαυτό μας;



 Το επίτευγμα του "Μεγάλου Αδελφού" είναι ότι μας υπενθυμίζει αυτό το ανοίκειο γεγονός;»
απο το Μιλησε κανεις για ολοκληρωτισμο;
πηγη :

4 σχόλια:

Ενη είπε...

Αγαπητέ Νοσφεράτε,

Αυτή η "οντότητα" της περσόνας,απο την ωρα που μπηκα στο διαδίκτυο κάπου με....ενοχλουσε.
Διαπίστωσα οτι με την "προστασία" της περσόνας ο καθένας ελεγε οτι του κατέβαινε....χωρίς να χρεώνεται για τίποτα ως φυσικό πρόσωπο.
Μερικοι που κρατουν την επωνυμία τους αντιμετωπίζουν μια κατάσταση με ανισους ορους.
Οι μεν ειναι "κρυμένοι" και οι αλλοι "εκτεθειμένοι" στο φώς της δημοσιότητας. Το δε χειρότερο αυτοί που διατηρουν πάνω απο μια περσόνα. Ε, αυτό πια μοιάζει και ως μια μικρή "απάτη", και η οποία δεν μένει και πολύ καλά "κρυμένη"απο τους υπόλοιπους.
Συνεπώς ο Ζιζεκ κάνει διαπιστωσεις που δεν απέχουν απο μια πραγματικότητα.

Νοσφεράτος είπε...

Συμφωνω κ Ενη μου. (και για οσους πουνε ..μα καλά κιεσυ δεν εισαι ψευδωνυμος απαντω : εχουν Δωσει τοσες εκατονταδες φορες το ονομα μου τα διαφορα ασπονδυλα μαλακια που πλημμυριζουν την Μπλογκσοφαιρα που.... Τεσπα... τι νλέμε τωρα σε μια Μπλογκοσφαιρα που ειναι Νεκροταφείο Ηθους.)

Νοσφεράτος είπε...

ξερεις αρχικά μπηκα στο διαδικτυο με το ονομα μου.. Κι αρχισανε ολα τα ψευδωνυμα εθνο φασιστο δηθεν Μαλ^%$#κιστηρια να κοπανανε .. Βγαινω ως Νοσφερατος κια ρχισαν τις ..αποκαλύψεις και τα Δωσιματα ..( το ενδιαφερον ειναι οοτι ολα αυτά τα Σουργελα θεωρουν αυτονοητο δικαιωμα τους,, να βριζουν , να Δινουν , να προκαλουν , να Συκοφαντουν και να ψευδονται εν 'ονοματι της ...Ελευθεριας στο Διαδικτυο..

Ενη είπε...

Μπα, Νοσφεράτε βλέπω "απελευθερώθηκε" το ιστολόγιο σου και ειναι πλέον ανοιχτό στους επισκέπτες.
Πολύ σωστή απόφαση για να τα λέμε πότε πότε, αγαπητέ.
Τι να σου πω παιδί μου και συγχώρα με, αλλά αυτή η εμμονή του "εγκλωβισμου" οταν πρόκειται για ενα απλό μπλογκ,που κανείς ουτε παίρνει αποφάσεις, ουτε δεσμευει κανέναν,ουτε και "επιβεβαιώνεται" απο τους αλλους, αλλά

ο καθένας λέει και κάτι για ενα θέμα σε μια μορφή απλης κουβέντας και μάλιστα μεταξύ (ως επι το πλείστον) αγνώστων μεταξύ τους με τη χρήση ενος απλου ψευδώνυμου.

Αν υπάρχουν διαφορετικές απόψεις εν ταξει κουβεντιάζονται η δεν κουβεντιάζονται αλλά δεν συνιστουν κιόλας μέγα θέμα. Στα πλαισια αυτά μια ιντερνετικη επικοινωνία ειναι μια απλή επικοινωνία ατόμων-περσόνων (κατα την ιντερνετικη διάλεκτο) και τίποτα περισσότερο.

Φυσικα αν υπάρχει θέμα υβριστικών επιθέσεων, αυτό νομίζω οτι αντιμετωπίζεται απο τους εν γένει κανόνες του διαδικτύου, αν δεν κάνω λάθος.

Τα ιστολόγια δεν μπορουν να γίνουν κατα τη γνώμη μου, τίποτα παραπάνω απο αυτό που ακριβώς αντιπροσωπεύουν, εναν απλο ιντερνετικό διάλογο για διάφορα θέματα για οποιον ενδιαφέρεται και διαθέτει και τον κατάλληλο χρόνο.

Επίσης δεν ξέρω, αλλά δε νομίζω οτι αποτελουν και προσωπικά ημερολόγια των συμμετεχόντων στις διάφορες συζητήσεις. Μαλλον μια δυνατότητα εκφρασης για θέματα που απασχολουν περισσότερους του ενος. :lol:

υγ. Δεν ειδα ολες τις αναρτήσεις σου, επιφυλασσομαι για σχολιασμό.

ΠΗΓΑΔΑΚΙΑ

ΠΗΓΑΔΑΚΙΑ  Οι νέοι ίσως δεν μπορούν να κατανοήσουν ότι αυτά που λέμε τώρα Άυλα στο facebook στη δεκαετία του 70 τα λέγαμε εν σώματι στα πηγ...