Αναγνώστες

Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2008

ΛΟΤΑΡ ΜΠΙΣΚΙ - Ο ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΗΓΕΤΗΣ ΤΗΣ «ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ» ΓΙΑ ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟ «ΚΡΑΧ» (κλικ)

«Αυτή η οικονομική κρίση είναι κυρίως πολιτική»
Της ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΔΑΜΑ
«Η κρίση είναι κυρίως πολιτική. Θα την αντιμετωπίσουμε δημιουργώντας μιαν Ευρώπη με κοινωνική συνοχή», απαντά ο Γερμανός Λόταρ Μπίσκι στην «Ε». Είναι ο (συν)αρχηγός, ο οποίος με τον Οσκαρ Λαφοντέν ίδρυσαν το αριστερό κόμμα «Die Linke» που οι δημοσκοπήσεις τού δίνουν υψηλά ποσοστά στις επικείμενες εκλογές.

Νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις σήμερα εφαρμόζουν κρατικοποιήσεις.«Η διεθνής οικονομική κρίση είναι η αρχή του τέλους του νεοφιλελευθερισμού. Χρόνια ολόκληρα στη Γερμανία επισημαίναμε την ανάγκη ρυθμιστικού πλαισίου της αγοράς. Μας αποκαλούσαν με αποστροφή "κουμμουνιστές". Δηλαδή, σήμερα, η Γερμανία έχει έναν κομμουνιστή καγκελάριο κι έναν κομμουνιστή υπουργό Οικονομικών που επισημαίνουν την ανάγκη ρυθμίσεων και κρατικών παρεμβάσεων».Το βλέμμα στην ΑριστεράΗ Αριστερά προτείνει εναλλακτικό οικονομικό μοντέλο;«Στη Γερμανία οι πολίτες έστρεψαν το βλέμμα τους στην Αριστερά, ελπίζοντας. Αυτό και μόνο αποτελεί μεγάλη πρόοδο. Η Αριστερά δεν έχει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα προτάσεων. Αλλά τουλάχιστον οι πολίτες γνωρίζουν ότι κάνουμε τη σωστή διάγνωση. Οι πολίτες θυμούνται ότι τόσο καιρό φωνάζουμε για την ανάγκη ύπαρξης ρυθμιστικού πλαισίου και οι νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις καθησύχαζαν, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει ανάγκη κανενός είδους ρυθμίσεων και ελέγχου της αγοράς».Παρακολουθήσαμε τα εκλογικά αποτελέσματα, με την αλματώδη άνοδο της ακροδεξιάς στην Αυστρία. Ποιες πολιτικές αλλαγές μπορεί να προκύψουν στην Ευρώπη υπό την επήρεια της οικονομικής κρίσης;«Οι πολιτικές εξελίξεις στην Αυστρία είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες. Και στη Γερμανία η ακροδεξιά έχει σημαντικά ποσοστά. Προς το παρόν στις ευρωπαϊκές χώρες οι νεοφασίστες δεν έχουν μεγάλη δύναμη. Γι' αυτό, τώρα, όλα τα πολιτικά κόμματα θα πρέπει να δράσουμε από κοινού εναντίον τους, ώστε να υπάρξει αποτέλεσμα. Η Αυστρία ήταν ιδιαίτερη περίπτωση, διότι κυβερνούσε ένας συνασπισμός κομμάτων που λειτούργησε εις βάρος της δημοκρατίας. Και στη Γερμανία θα χάσει την εξουσία η κυβέρνηση που προέκυψε από τη συνεργασία των δύο κομμάτων (νεοφιλελεύθερων-σοσιαλιστών), που σήμερα δεν φαίνεται να μπορεί να προσφέρει τίποτα στο κοινωνικό σύνολο».Η κρίση είναι μόνο οικονομική;«Η κρίση δεν αφορά ειδικά την Ευρώπη. Είναι κρίση του πολιτικού συστήματος. Το οποίο αδυνατεί να παρακολουθήσει τη δυναμική που αναπτύσσεται στην κοινωνία και βέβαια αδυνατούσε να παρακολουθήσει την εξέλιξη στην οικονομία. Στη Γερμανία, η κυβέρνηση δεν είχε καταλάβει τίποτα από την οικονομική κρίση που ερχόταν καλπάζοντας. Ο κόσμος θέλει ν' αλλάξει την πολιτική σκηνή και τα αποτελέσματα των πολιτικών που εφαρμόστηκαν. Πολύς κόσμος στρέφεται προς την Αριστερά, που ανεβάζει τα ποσοστά της. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν το "Die Linke" στη Γερμανία, ο Συνασπισμός στην Ελλάδα, το ΑΚΕΛ στην Κύπρο, το Σοσιαλιστικό Κόμμα στην Ολλανδία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο χρόνος σβουριζει προς πάσα κατεύθυνση

 Έχετε  παρατηρήσει  το  ποσο    εύκολα     και  ανεξήγητα     χάνονται  -  λές  και τα κατάπιε  η θάλασσα  -   ζητήματα  που  μας  απασχόλη...