Αναγνώστες

Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου 2008

η αλλη αντιληψη για τις Διαδηλώσεις





Μολις ξυπνησα εν μεσω της πληρως χαοτικής μου καταστασης ,και με την τσιμπλα στο μάτι ειδα ξανά το παραπονο του αξιολατρευτου εν διαδικτυω ανηψιου μου οτι δεν δημοσιευσα την αποψιν του δια τας Διαδηλώσεις ενώ την ειχα δημοσιευσει ..
Καλου κακου λοιπόν την αναδημοσιευω-(το κομματι που αφορα στις διαδηλώσεις και οχι τ'αλλα) ...

Μολις ξυπνήσω εντελώς(πλυθώ , ντυθώ κάνω μια βολτα στην κυριακάτικη πολη

θα απαντησω ..


Ιδου λοιπόν η αποψις του ανηψιού επι του φλεγοντος θεματος των διαδηλώσεων:


''Έχει μια ιστορική φόρτιση η διαδήλωση στο δρόμο και βέβαια κρύβει τις σημασίες της αυτή η προεικόνα. Κάπως όμως μου ‘ρχεται να παραληρήσω, αυτή τη βαριά μαγκιά του παλιού «αγωνιστή» που σε σηκώνει από την καρέκλα σου με την διαδήλωση ως « το τουφέκι των μορφών αγώνος» που είναι ιερή κι όλοι θα ‘πρεπε να παρευρισκόμαστε. Άσε που δανείζεται πολλές φορές στοιχεία που την κάνουν να μοιάζει με την παρουσία σε εκκλησιαστική θεία λειτουργία στην οποία οι πιστοί παρίστανται μεν, αλλά το μυστήριο, είναι όχι μόνο ένα μεγάλο ψέμα είναι απλά απών.Μόνο μη με πεις ελιτίστα που τεμπελιάζει να κατέβει στους δρόμους γιατί αν έτσι θες να με δεις, αυτό είμαι τότε. (Έλα όμως που δεν είμαι μόνο αυτό!)''

Επι της απόψεως αυτής ,εν πρωτοις,εχω να καμνω δυο παρατηρησεις :


α) Το να επικαλειται τα πολύ ενδιαφεροντα παραπάνω καποιος εν μεσω της Τωρινής συγκυριας (ΔΕΘ , επισκεψη Καραμανλή στην Θεσσαλονικη ,οταν αυτή η Κυβερνηση εχει οδηγησει την χωρα στην απελιπισια και εκατομμυρια ελληνες (και μεταναστες) παραληρουν και δεν ξερουν τι να κανουν για να αντιδρασουν στην αγριοτατη επιθεση της Δεξιας )


το να επικαλειται λοιπόν μια Αισθητική θεωρητικοποιηση


''απεχθειας προς τις διαδηλώσεις'' για να την κανει ...προς τας εξοχας


μου φαινεται τουλαχιστον...Βολικό(και δεν εννοώ εσενα φιλτατε)


Αν δε συνοδευεται και απο αξιωσεις'' αγωνιστικοτητας '', επικλησης της ''κριτικής του στασης'' απεναντι στα πραγματα αλλά και αλλα και αξιωσεις ηγεσιας πολιτικών κομματων ,κλπ .. εκ μερους του 'βολικου '' μου φαινεται .απλώς .εξοργιστικό!


β) Ομως απο την αλλη η αποψη αυτή εκφραζει και μια αντιληψη που πιθανόν εχει περασει σε μια ολοκληρη γενια και ισως να εχει και ενα πυρήνα αλήθειας ..Αυτά περι ''διαδηλωσης ως τελετουργιας της νεωτερικότητας'' θα θελα πραγματι να το συζητησουμε .θα επανελθω


Υ. γ - ανηψιε πως το κανεις αυτο που βαζεις λινκ και γραφεις κι απο πάνω και φωτιζεται; (το ειχα μαθει αλλά το ..ξεχασα)

3 σχόλια:

Γιάννης είπε...

ενδιαφέρων αλλά όχι ικανοποιητικός ο παραλληλισμός χριστιανικής τελετής και διαδήλωσης..
αλλά πέρα από αυτό, εγώ δεν κατάλαβα τι νόημα έχουν οι διαδηλώσεις από μόνες τους
-τη στιγμή που 40-45% του κόσμου πιστεύει ότι ο νεοφιλελευθερισμός είναι μονόδρομος
(-η άλλη εκδοχή είναι να είναι ηλίθιοι)
-τη στιγμή που 7 με 8 στους 10 ψηφίζουν κόμματα τα οποία έχουν και θα έχουν τέτοιες πολιτικές,

τι νόημα έχει μια διαδήλωση; καλλίτερα, φίλοι μου, πιάστε το γείτονά σας στην πολυκατοικία σας, τον ιδ. υπάλληλο, τον ψιλικατζή, τον τον τον και
-ρωτήστε τον γιατί ψηφίζει αυτούς, για τους οποίους ξέρει (ή ΠΡΕΠΕΙ να ξέρει) ότι πάνω κάτω τέτοια μέτρα και τέτοια αντιμετώπιση των πολλών θα έχουν, στους αιώνες των αιώνων
-μιλήστε του για τα αγαθά του νεοφιλελευθερισμού ή για την αντίληψη που ο ίδιος έχει, ότι είναι εφικτό το νεοφιλελεύθερο (κατά το "αμερικανικό") όνειρο στο οποίο πιστεύει.

άμα τον πείσετε, καλώς οι διαδηλώσεις. αλλιώς και 20 χιλιάδες κόσμος να έρθει σε μια διαδήλωση, τα νούμερα δε σημαίνουν πολλά, διότι τα ποσοστά των αριστερών κομμάτων είναι ένα 15% = 1,5 εκ κόσμος.

Νοσφεράτος είπε...

Γιαννη

ΚΑΙ η διαδηλωση -πολλές διαδηλωσεις ΤΩΡΑ - εχουν νοημα στην Παρουσα συγκυρια
Διοτι πρεπει να δειξουμε στους Νεοφυλελευθερους πλιστικολογους οτι τελειωσαν τα ψεμματα , οτιΔΕΝ θα τους περασει , οτι η χωρα δεν θα γινει βατοπεδι ....

Και βεβαια εχει μεγαλη σημασια και αυτό πουλές
και τα Δυο

και πρεπει να μελετηθει και να αναδειχθει και ο τροπος με τον οποιο τα Νεοφιλελευθερα Λαμογια περασε την ιδεολογια που τους βολευει στην κοινωνια, στρεφοντας την μια κοινωνική ομαδα ατα της αλλης ..Απλη τεχνική αλλά αποδοτική..

Και βεβαια οι πολιτες καταλαβαινουν ποσο Κουφια ρητορική ειναι η του νεοφιλελευθερισμου μολις βρεθουν κοντα ή στο περιθωριο ..Οταν απολυονται , οταν τους δερνει η ακριβεια και οι φοροι...

Δηλαδή τωρα ..που το νεοφιλελευθερο διχτυ ξεσχιζεται απο την ιδια την πραγματικότητα

Και στο Ιντερνετ και στην Μπλογκοσφαιρα εχουμε δουλεια ..Πολύ δουλεια .. που πρεπει να γινει γρηγορα ..

Και κατι ακομα ..Εχουμε κανει πολλές συζητησεις μαζί αλλες διαφωνωντας αλλες συμφωνοντας περι εθνους εθνικισμου κλπ

Νομιζω ομως οτι τωρα χρειαζομαστε εναν Πατριωτισμό του σημερα ..Οχι του τυπου ''οι αρχαιοι μας προγονοι κλπ '' αλλά 'Κυριοι εσεις - Λαμογια - που μας πουλαγατε φυκια για μεταξωτες κορδελες : Δεν θα σας περάσει στη Χωρα μας ..δεν θα ξεφτυλισετε το Συνταγαμα (π.χ α 16) για να βγαλουν καποιο μερικά φραγκα παραπάνω ...δεν θα κατασρεψετε το περιβαλλον ..δεν

..κλπ

Γιάννης είπε...

"και πρεπει να μελετηθει και να αναδειχθει και ο τροπος με τον οποιο τα Νεοφιλελευθερα Λαμογια περασε την ιδεολογια που τους βολευει στην κοινωνια, στρεφοντας την μια κοινωνική ομαδα ατα της αλλης ..Απλη τεχνική αλλά αποδοτική..

Και βεβαια οι πολιτες καταλαβαινουν ποσο Κουφια ρητορική ειναι η του νεοφιλελευθερισμου μολις βρεθουν κοντα ή στο περιθωριο ..Οταν απολυονται , οταν τους δερνει η ακριβεια και οι φοροι..."

με το πρώτο συμφωνώ και μάλιστα πρέπει να εκτεθεί τεκμηριωμένα (ώς το επίπεδο των καθημερινών δηλώσεων) η τεχνική αυτή, μαζί με τη γκλαμουριά που δήθεν μας περιμένει με το νεοφιλελεύθερο όνειρο.
με το δεύτερο διαφωνώ. γιατί η λογική είναι του μαντριού, της αποδοχής της (νδ-πασοκ) άποψης περί του χάους αν δε βγει το πασοκ-νδ.
και νομίζω το δεύτερο είναι προβληματικό, δείχνει ότι δεν έχει γίνει προσπάθεια μεθοδική για να αλλάξει η διάχυτη αντίληψη πως "ναι μεν ο κάθε αλογοσκούφης είναι μαλάκας και μας γδέρνη, αλλά η ελεύθερη αγορά είναι ο μόνος τρόπος", η οποία συγγενεύει με τη νεοφιλελεύερη σοφιστεία "δεν εφαρμόζεται σωστά και πλήρως ο νεοφιλελευθερισμός, γι' αυτό δυστυχούμε"

ΠΗΓΑΔΑΚΙΑ

ΠΗΓΑΔΑΚΙΑ  Οι νέοι ίσως δεν μπορούν να κατανοήσουν ότι αυτά που λέμε τώρα Άυλα στο facebook στη δεκαετία του 70 τα λέγαμε εν σώματι στα πηγ...